Eydehavn Museet

Eydehavn Museet viser områdets industri- og arbeiderhistorie, og ligger i Nesbyen på Eydehavn, som i dag er et antikvarisk spesialområde.

På Eydehavn ble det i årene 1913 til 1916 oppført 12 murgårder som arbeider- og funksjonærboliger for ansatte ved Det Norske Nitridaktieselskap (Nitriden). Standarden i murgårdene var på den tiden svært moderne med innlagt strøm til belysning og kaldt vann i hver leilighet, samt vannklosett i kjelleren.

Etter at Nitriden ble nedlagt i 1975, overtok Moland kommune boligene. I 1982 ble en av firemannsboligene omgjort til museum. Dette for å ta vare på historien om det moderne industristedet Eydehavn, fra etableringen i 1913 og fram til vår tid.

Museets 1. etasje forteller om hjørnesteinsbedriftene Arendal Smelteverk og Nitriden, samt om samfunnet som oppstod rundt industrien.

Museets 2. etasje rommer en arbeiderleilighet fra 1920-årene; «Fanerommet» huser noen av Eydehavns historiske fagforeningensfaner, utstillingen "Marens minner" viser kystkvinners arbeid i eldre tid; og museets styrerom er viet gründeren Sam Eyde.

Kjelleren rommer fotoutstillingen «Omformerstasjonen på Nitriden» – et av Eydehavns tidligere landemerker.

I Eydehavns gater vises en utedørsutstilling om personene bak gatenavnene. Kart er å finne i postkassen utenfor museet.

Eydehavn Museet er en avdeling av Aust-Agder museum og arkiv, og mottar årlig driftsstøtte fra Arendal Kommune. Bygningen eies av Arendal kommune.

Styret i Eydehavn Museet representerer Arendal kommune, Saint Gobain Ceramic Materials og Stokken historielag.

For informasjon om åpningstider, omvisninger, arrangementer o.a. se:
kubenarendal.no/eydehavn-museet
www.facebook.com/eydehavnmuseet